Pandemi Sırasında Öğretmen Tükenmişliğini Azaltmak
Pandemi ile birlikte okulların kapanmasıyla birlikte haftalar aylara dönüştükçe uzaktan eğitim de öğretmenler için yeni stres faktörleri oluşturuyor. Ayakta çalışmaya alışık olan eğitimciler, tüm gün bilgisayar başında çalışmaya hızlıca uyum sağlamak, evden çalışma takvimi hazırlamak ve ebeveyn iletişimini yönetmek gibi işlerle uğraştılar.
Bu zorluklar, belirsizliğin hakim olduğu bir atmosfer ve hepsi olmasa da okulların çoğunun bu öğretim yılında kapalı kalacağı haberiyle daha da kötüleşti. Şimdi çoğu öğretmen, mesleğine duyduğu tutkuyu korumasını sağlayan yüz yüze etkileşim olmadan bu süreçte nasıl güçlü kalacağı konusunda endişeleniyor.
Peki, öğretmenler salgının sebep olduğu tükenmişliği hafifletmek için ne yapabilirler?
RUTİNİNİZİ GERİ KAZANIN
Sabah alarmları ve okul ziliyle hareket etmeye alışık öğretmenlerin çoğu, uzaktan eğitimin akışkan yapısı sebebiyle bir çeşit boşluğa düşmüş durumda.
Bir öğretmen Instagram’da yaptığı paylaşımla, “Okul günü hiç bitmiyor. Ebeveynler 7/24 müsait olduğumu düşünüyorlar,” diye özetliyor durumu ve öğretmen topluluğunda kopukluğa yol açan “zamansızlık” hissine atıfta bulunuyor.
Zaman planlama uzmanları, uzaktan eğitim boyunca kendinize bir rutin oluşturmanızı şiddetle tavsiye ediyorlar.
Belirli zaman aralıklarında yapmanız gereken işlerinizi (online dersler gibi) listeleyerek başlayın. Ardından, zaman konusunda daha esnek davranabileceğiniz işleri (ofis saatleri veya not verme gibi) planlayın ve her hafta bu plana sadık kalmaya özen gösterin.
Eşi benzeri olmayan bir dönemden geçiyoruz, bu yüzden kendinizle ilgilenmeye ve önem verdiğiniz şeylere öncelik tanımaya zaman ayırmayı ihmal etmeyin. Uzaktan eğitim programınızda, tıpkı ders planlaması yapıyormuş gibi mola, yemek arası, egzersiz ve uyku için de zaman planlayın. Telefonunuza hatırlatıcılar koymak veya alarm kurmak ve günlük yapılacaklar listesini bir köşeye yazmak da işinize yarayabilir.
VÜCUDUNUZLA İLGİLENİN
Evden çalışmaya geçiş öğretmenler için sadece bir yer değişikliği olmakla kalmadı, çalışma şekilleri tamamıyla değişti.
Amerikan Oftalmoloji Akademisi’ne göre, çalışma esnasında bilgisayar ekranı yüzünüzden yaklaşık bir kol uzunluğu mesafede (63.5 cm) olmalı. Ayrıca, göz yorgunluğunu azaltmak için 20-20 kuralını uygulamanızı öneriyorlar: Her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 5 metre ötenizdeki bir şeye bakın. Bilgisayarınızın kontrast ve parlaklık ayarlarına da dikkat edin, bilgisayar ekranı odadaki ışıktan daha parlak olmamalı.
En önemlisi, yetişkinlerin de çocuklar gibi molalara ve egzersize ihtiyaç duyduğunu unutmamak. Bunlar moralinizi yükseltir, zihninizi berraklaştırır ve stresi azaltır. Doktorlar, her iki saatte bir ayağa kalkmanızı ve en az 15 dakika hareket etmenizi öneriyor. Merdiven inip çıkmak bile yeterli olacaktır.
Aklınızda bulunsun, bazı spor salonları COVID-19 süresince ekipman gerektirmeyen egzersizlerden oluşan ücretsiz online dersler veriyorlar.
EBEVEYNLERLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLUN
Uzaktan eğitim ebeveynlerle olan ilişkilerin değişmesine ve iletişimin yoğunlaşmasına sebep oldu.
Öğretmenler, ebeveynlerin e-postalarını günün her saatinde cevaplamaya yönelik bir mecburiyet hissettiklerini; ancak akıl sağlıklarını korumak için net sınırlar belirlemenin önemli olduğunu gördüklerini söylüyorlar. Bu, bilgisayarınızı kapattıktan sonra e-postalarınızı telefondan kontrol etmeye devam etmemeniz, iş e-posta adresinizi kişisel gelen kutunuza bağlamamanız ve e-posta cevaplama sürenize sıkı bir kısıtlama getirmeniz gerektiği anlamına geliyor.
Eğitimciler, zaman zaman ebeveynlerle ilişkilerin gerilebileceğini, ancak iletişimin yalnızca ödevlerle sınırlı kalmamasını sağlayarak bu durumun düzelebileceğini söylüyor. İlişkilerin sıcak kalması için öğrencinizin yaptığı pozitif şeyleri ailesiyle paylaşabilir, hal hatır sormak için onları arayabilir ve kısa bir video veya e-posta aracılığıyla katkıları için ebeveynlere teşekkür edebilirsiniz.
Araştırmalar, ebeveynleri kolay erişilebilir formatlarda (kısa mesaj gibi) uyarmanın ebeveyn katılımını artırmaya ve öğrenci katılımını ve performansını geliştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
İYİ ŞEYLER DÜŞÜNÜN: HÂLÂ YETENEKLİ BİR ÖĞRETMENSİNİZ
“Sahnedeki bilge” rolünü üstlenmeye alışık olan eğitimciler, pandeminin sebep olduğu dengesizlikle baş etmekte zorlandıklarını ve kendilerine olan güvenlerini kaybettiklerini ifade ediyorlar. Uzun yıllardır mesleğini sürdüren bazı öğretmenler, içinde bulundukları durumu öğretmenlikteki ilk yıllarına benzetiyor.
Uzmanlar, bu denli büyük bir belirsizliğin içinde zihinsel sağlığınızı korumanız için en önemli şeylere odaklanmanızı tavsiye ediyor: Öğretmek eskisinden farklı bir hal almış olsa da, kendinize hala yetenekli bir öğretmen olduğunuzu hatırlatın.
Neden öğretmen olduğunuzu ve hayatına dokunduğunuz yüzlerce öğrenciyi düzenli olarak düşünmek, süreçle başa çıkmanıza ve hayatınızın kontrolünü kaybettiğiniz düşüncesinin hafiflemesine yardımcı olabilir.