Kodlama Eğitiminin Faydaları: “Çocuklara Kodlama Öğretmek Zaman Kaybı”
Kodlama eğitiminin faydaları neler, gerçekten faydası var mı?
OECD’nin (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) eğitim direktörü Andreas Schleicher, çocuklara kod yazmayı öğretmenin bir zaman kaybı olduğunu, bu becerinin modasının yakın zamanda geçeceğini, söylüyor.
“Şu anda üç yaşındaki çocuklara kodlama öğretiliyor ancak mezun olduklarında size ‘Kodlama neydi acaba?’ diye soracaklar. Yakın zamanda işe yaramaz bir beceri haline gelmiş olacak.”
Schleicher, geçmişte öğretilen pek çok konunun günümüz eğitim sistemiyle hiçbir alakasının olmadığını ve önemli olanın daha az konuyu daha derinlemesine öğretmek olduğunu söyledi.
Schleicher, bu becerinin “günümüzde kullanılan bir teknikten ibaret” olduğunu ve gelecekte önemsiz hale geleceğini belirtiyor. “Bir bakıma, kodlama günümüzde kullanılan bir teknikten ibaret ve bu aracı eğitime dahil etmenin kötü bir hata olacağını düşünüyorum.”
Schleicher, geçmişte öğretilen pek çok konunun günümüz eğitim sistemiyle hiçbir alakasının olmadığını ve önemli olanın daha az konuyu daha derinlemesine öğretmek olduğunu söyledi.
“Trigonometri bu duruma güzel bir örnek. Bir matematikçiye trigonometrinin matematiğin temeli olup olmadığınız sorduğunuzda size, ‘Hayır, sadece özel bir uygulama,’ cevabını verir. Yani, uzun süre müfredatta kalmasının tek sebebi tarihsel bağlamda bir yerinin olması.”
Kodlama Eğitimin Faydaları ise Halen Ülkemiz Dahil Birçok Ülkede Kabul Görüyor
Uzmanlar, “Önümüzdeki 25 yılda, içerisinde kodlamanın olmadığı, yok denecek kadar az sayıda meslek kalacak. Çocuklarının geleceklerini düşünen ailelerin çocuklarına bu yatırımı yapmaları şart!” diyor.
Ücretsiz Online Kodlama Öğrenilebilecek Platformlar
◊ code.org
Aralarında Bill Gates, Mark Zuckerberg ve Sergey Brin’in de bulunduğu bir grup tarafından, ABD’de kodlama eğitiminin yaygınlaşması için kuruldu. Her yaşa uygun.
◊ Scratch
8-16 yaş arası çocukların kullanımına göre tasarlanmış oldukça basit bir arayüze sahip programlama ortamı.
◊ Tynker
Öğrencilere görsel programlama dilinin mantığını öğretmek için tasarlanmış bir eğitim platformu.
◊ Kodable
İlkokul öğrencilerine özel. ABD’de her beş ilkokuldan birinde kullanılıyor.
◊ Codespark
Codespark, 4 yaş üstü çocuklara kodlamanın ABC’lerini öğretmenin eğlenceli ve etkili yolu. Çocuklar, kendi 3D oyunlarını tasarlamak ve oluşturmak için temel kodlama kavramlarını öğreniyorlar.
◊ LightBot
Bulmaca çözerek kodlamayı öğreten bir oyun platformu.
Dünyada Kodlama
Dünya’da birçok ülkede 5-18 yaş arası çocuklar ve gençler için kodlama zorunlu eğitim müfredatına girmeye başladı.
Örneğin;
-
İngiltere, 5-16 yaş aralığındaki çocuk ve gençlere kodlamayı öğretmeyi hedefleyen “bilgisayar bilimleri” dersini müfredatına zorunlu olarak koyan ilk ülke.
-
İtalya, “Gelecek için Programlama” projesiyle ilkokul öğrencilerine kodlama öğretiyor.
-
Finlandiya “Gelecek; kodlamayı bilen kişiler üzerine inşa edilecek” anlayışıyla derslerine başladı.
-
Estonya, 2012 yılında proje kapsamında 7-16 yaş arasındaki çocuklara kodlama sınıfları açtı.
-
Çin, anaokulundan başlayarak çocuklara kodlama eğitimine başladı.
Avrupa Eğitim Komisyonu’nun raporuna göre; kodlama ve programlama derslerini şu anda Avrupa’da 12 ülkenin müfredatlarına eklendi. Bunlardan bazıları; Bulgaristan, Danimarka, Yunanistan, İrlanda, Kıbrıs, Polanya, Litvanya ve Portekiz.
Okullar Nasıl Açılacak? Seyreltilmiş Eğitim Nasıl Olacak?
Kaynaklar:
https://www.telegraph.co.uk/education/2019/02/21/teaching-children-coding-waste-time-oecd-chief-says/