Hibrit Eğitim Nedir? Hibrit Eğitim Modeli Nasıl Uygulanacak?

Hibrit Eğitim Nedir? Hibrit Eğitim Modeli Nasıl Uygulanacak?

Hibrit Eğitim Nedir? Hibrit Eğitim Modeli Nasıl Uygulanacak:

HİBRİT NEDİR?

Hibrit, kelime anlamı olarak ‘melez’ anlamına gelmektedir. Aynı zamanda teknolojide ‘İki farklı güç kaynağının bir arada bulunması’ durumunda da kullanılır.

HİBRİT EĞİTİM MODELİ NEDİR?

Hibrit eğitim modeli, harmanlaşmış öğrenme olarak da bilinmektedir. Karma eğitimde denen hibrit eğitim modeli, online eğitim modelinin ve yüz yüze eğitim modelinin birlikte uygulanması anlamına gelmektedir.

Harmanlaşmış öğrenme, web tabanlı öğretim olanağıyla öğrencilerin dilediği yerden, dilediği zamanda çalışabilmesine imkan tanır. Aynı zamanda da öğretmen ve öğrencilerin yüz yüze öğrenme ortamında da tartışabilme olanağı sunar.

Dünyada Kovid-19 sürecinde hibrit eğitim

Hepimiz zamanında kara tahtalarda, beyaz tahtalarda eğitim gördük. Zaman değişti, çağımızda gelişen teknoloji ile beraber akıllı tahtalara geçiş yapıldı ve yeni nesil akıllı tahtalarda eğitim gördük. Gün geçtikçe mevcut teknoloji ve ar-ge çalışmaları ile eğitimde de evrimleşme gerçekleşti ve şu anda bütün dünyanın içinde bulunduğu Korona virüs ile beraber eğitimde hibritleşme konusu gündeme geldi.

Şu an bir küresel sağlık krizi olan Korona virüs salgını sebebiyle günümüzde Amerika, İngiltere, Almanya, Kanada gibi gelişmiş ülkelerin önderlik yaptığı ve diğer 20’den fazla ülkede yaklaşık 300 milyon civarında öğrenci uzaktan eğitim almaktadır. Bu ülkeler arasında yaklaşık olarak 25 milyon öğrenci ile Türkiye’de bulunuyor.

Üniversiteler Hibrit Eğitimin Hazırlığını Yapıyor

Prof. Dr. İpek Karaaslan, Habertürk televizyonunda yayınlanan Yolun Başındayken programında Dr. Görkem İldaş’ın konuğu oldu.

Pandemi döneminde ülke genelinde online eğitimi deneyimlediğimizi anımsatan Prof. Dr. İpek Karaaslan, Yükseköğretim Kurulu’nun önümüzdeki dönem için üniversitelere eğitimlerinin yüzde 40’ını online yapabilme olanağı tanıdığını belirtti. Bu durumun hibrit eğitim modelini karşımıza çıkardığını ve Eylül ayından itibaren üniversitelerde bu modele geçilebileceğini ifade eden Karaaslan, “Şu anda bütün üniversiteler bunun hazırlığını sürdürüyorlar” dedi.  

Uzaktan Eğitim Başladı mı? Yeni eğitim-öğretim yılı, uzaktan eğitimle başladı.

Hangi ülkeler rol model?

Hibrit eğitim modeli aslında uzaktan eğitim modeli ile çok yakın bir model. Yazının başında da belirttiğimiz gibi dünya üzerinde ABD, İngiltere, Almanya, Kanada gibi ülkeler uzaktan eğitime aslında yıllar önce geçmiş durumundalar. Bu ülkeler gün geçtikçe bu eğitim modelini evrimleştirerek saf bir Hibrit eğitim modelini, çeşitli ar-ge çalışmaları ve yatırımlarla geliştirme çabasındalar. Türkiye’de ise bu sistemin gelişmesi bu ülkelerin çalışmalarını örnek almaktan ve iyi analiz ederek uygulamaya koymaktan geçiyor. 

Hibrit eğitimin ülkemizdeki geçmişi: 

Türkiye’nin uzaktan eğitime başlaması 70 yıla yakın

Türkiye aslında uzaktan eğitime çok da yabancı değil. Türkiye’de uzaktan eğitim çok uzun süredir denenen bir yöntem. İlk kez yabancı dil eğitimi için özel sektör tarafından 1953 yılında mektupla eğitim olarak başlandı uzaktan eğitime. Ve daha sonra ki zamanlarda Anadolu Üniversitesi’nin Açıköğretim Fakültesi ile uzaktan eğitime başlamasına kadar da sürdü.

Yorum yapın